English learning Analogy - 3

Published on:  2016-11-13
Posted by:  Admin

Analogy - 3

1. Constitution is to Amendment as Book is to

a) Errata

b) Contents

c) Preface

d) Acknowledgement

 

 Ans :( a ) : Errata

 

Explanation :  Any change in the first is made by means of second.

 

 

2. Pineapple is to Jelly as Tomato is to

 

a) Jam

b) Pury

 c) Squash

 d) Pickles

 

Ans : ( b ) Pury

 

Explanation: First is preserved in the form of second.

 

 

3. Rickets is to Children as Osteomalacia is to

 

a) Infants

 b) Mother

 c) Adults

d) Old

 

Ans : (c) Adults

 

Explanation : Rickets is a disease found in children; osteomalacia is found in adults.

 

 

4. Amaranthus is to Weed as Bordeaux is to


a) Insecticide

b) Weedicide

c) Germicide

d) Fungicide

 

Ans : (d) Fungicide

 

Explanation: Second denotes the class to which the first belongs.

 

 

5. Hygrometer is to Humidity as Sphygmomanometer  is to

 

a) Pressure

b) Blood pressure

 c) Precipitation

d) Heart beat

 

Ans : ( b )  Blood pressure

 

Explanation : First is an instrument to measure second.

 

 

6. Denigrade is to Devalue as Upgrade is to

 

a) Revalue

 b) Praise

 c) Promote

d) Demote

 

Ans : ( c ) Promote

 

Explanation: The words in each pair are synonyms.

 

 

7. Steel is to Bokaro as Hosiery is to

 

a) Madras

b) Patna

c) Vishakhapatnam

d) Ludhiana

 

Ans : ( d ) Ludhiana

 

Explanation: Bokaro is famous for steel industry and Ludhiana is famous for hosiery works.

 

 

8. Aseel is to Poultry as Salmon is to

 

a) Cow

b) Camel

c) Fiph

d) Horse

 

 

Ans : ( c ) Fiph

 

Explanation: Aseel is a breed of poultry and Salmon is a breed of fish.

 

 

9. Milk is to Water as Ghee is to

 

a) Vanaspati

b) Mustard oil

c) Argemomc

 d) Cream

 

Ans : (a) Vanaspati

 

Explanation : First is adulterated by using the second.

 

 

10. Chapati is to Cook as Meat is to

 

a) Boil

b) Fry

c) Bake

d) Roast

 

Ans : ( d ) Roast

 

Explanation : Second is the process by which the first is made ready to be eaten.

 

11. Insulin is to Hormone as Trypsin is to

 

a) Juice

 b) Liver

 c) Enzvme

d) Digestion

 

Ans : (c) Enzvme

 

Explanation: Second denotes the class to which the first belongs.

 

 

12. Ploughing is to Aeration as Manuring is to

 

a) Fertile

b) Replenishment

c) Earthing

d) Agriculture

 

Ans : ( b ) Replenishment

 

Explanation : Ploughing is done for the aeration of soil and manuring is done for the replenishment

of soil.

 

 

13. Infestation is to Food as Infection is to

 

a) Germs

b) Diseases

c) Body

d) Microbes

 

Ans : c) Body

 

 Explanation: Contamination of food by germs is called infestation.

Similarly, attack on body by germs is called infection.

 

14. Book is to Publisher as Film is to

 

a) Writer

b) Editor

c) Director

d) Producer

 

 

Ans : (d) Producer

 

Explanation: The production of first is done by the second.

 

 

15. Alienation is to Enstrangement as Paranoia is to

 

a) Inhibition

b) Behaviour

c) Persecution

d) Ego

 

Ans : (c) Persecution


Explanation: The words in each pair are synonyms.

loading...