CODING-DECODING - 1

Published on:  2016-11-07
Posted by:  Admin

CODING-DECODING - 1

 

1. If in a certain language, MADRAS is coded as NBESBT, how is BOMBAY coded

in that code ?

(a) CPNCBX

(b) CPNCBZ

(c) CPOCBZ

(d) CQOCBZ

(e) None of these

 

Ans : (b): CPNCBZ

 

Explanation:  Each letter in the word is moved one step forward to obtain the corresponding letter

of the code.

 

 

2. In a certain code, TRIPPLE is written as SQHOOKD. How is DISPOSE written

in that code ?

(a) CHRONRD

(b) DSOESPI

(c) ESJTPTF

(d) ESOPSID

 (e) None of these

 

Ans : (a): CHRONRD

 

Explanation : Each letter in the word is moved one step backward to obtain the corresponding

letter of the code

 

3. If in a code language. COULD is written as BNTKC and MARGIN is written

as LZQFHM, how will MOULDING be written in that code ?

(a) CHMFINTK

(b) LNKTCHMF

(c) LNTKCHMF

(d) NITKHCMF

(e) None of these

 

Ans : (c) : LNTKCHMF

 

 Explanation : Each letter in the word is moved one Step backward to obtain the corresponding

letter of the code.

 

4. In a certain code, MONKEY is written as XDJMNL. How is TIGER written in

that code ?

(a) QDFHS

(b) SDFHS

(c) SHFDQ

(d) UJHFS

(e) None of these

 

Ans : (a): QDFHS

 

Explanation : The letters of the word are written in a reverse order and then each letter is moved

one step backward to obtain the code.

 

 

5. If FRAGRANCE is written as SBHSBODFG, how can IMPOSING be written ?

(a) NQPTJHOJ

(b) NQPTJOHI

(c) NQTPJOHJ

(d) NQPTJOHJ

(c) None of these

 

Ans : (d): NQPTJOHJ

 

Explanation :  Each letter in the word is moved one step forward and the first letter of the group

so obtained is put at the end, to obtain the code.

 

 

6. In a certain code, COMPUTER is written as RFUVQNPC. How is MEDICINE

written in the same code ?

(a) EOJDJEFM

(b) EOJDEJFM

(c) MFEJDJOE

(d) MFEDJJOE

(e) None of these

 

Ans : (a): EOJDJEFM

 

Explanation : The letters of the word are written in a reverse order and each letter, except the

first and the last one, is moved one step forward, to obtain the code.

 

7. If in a certain language. GAMBLE is coded as FBLCKF, how is FLOWER coded

in that code ?

(a) GKPVFQ

(b) EMNXDS

(c) GMPVDS

(d) HNQYGT

(e) EKNVDQ

 

Ans : (b): EMNXDS

 

Explanation : The first, third and fifth letters are each moved one step backward, while the second.

fourth and sixth letters are each moved one step forward to obtain the corresponding

letters of the code.

 

8. If in a certain language, NATURE is coded as MASUQE, how is FAMINE coded

in that code ?

(a) FBMJND

(b) FZMHND

(c) GANIOE

(d) EALIME

(e) FZNJME

 

Ans:  (d) : EALIME

 

Explanation :  The second. fourth and sixth letters of the words remain unchanged, while the first,

third and fifth letters are each moved one step backward to obtain the corresponding

letters of the code.

 

9. If in a certain code. TEACHER is written as VGCEJGT, how would DULLARD

be written in the same code ?

(a) FWMNCTF

(6) FWNNBTE

(c) FWNNCSF

(d) FWNNCTF

(e) None of these

 

Ans : (d): FWNNCTF

 

Explanation : Each letter of the word is moved two steps forward to obtain the code.

 

10. If in a certain language FASHION is coded as FOIHSAN. how is PROBLEM

coded in that code ?

(a) ROBLEMP

(b) PELBORM

(c) PRBOELM

(d) RPBOELM

 (e) PELBRON

 

Ans : (b): PELBORM

 

Explanation :  The first and the last letters of the word remain as such and the remaining letters

are written in a reverse order. to obtain the code.

 

 

loading...