Alphabet Series - 1

Published on:  2016-11-03
Posted by:  Admin

Alphabet Series -1

1. Find the next two terms in the series: A,C,F,J,?,?
a) L,P
b) M,O
c) O,U
d) R,V

Ans: O,U
Explanation :  clearly the first, second, third,...letters of the series are respectively moved two,three,four,.....steps forward to obtain the successive terms of the series.
Thus , the fifth term in the series must be a letter which is five steps ahead of J i.e O,
While the sixth term must be a letter six steps ahead of O i.e U.
So, the missing terms are O and U. Hence , the answer is (c)


2. Which term comes next in the sequence :AC,FH,KM,PR,?
a) UW
b) VW
c) UX
d) TV
e) None of these
Ans: a) UW
Explanation : clearly , the first and second letters of each term are moved five steps forward to obtain the corresponding letters of the next term.
Thus , the first letter of the missing term must be five steps ahead of P i.e U, while the second letter must be five steps ahead of R i.e W.
So the missing term is UW. Hence , the answer is (a).



3. Find the next term in the series: BMO, ECQ, HQS, ?
a) KSU
b) LMN
c) SOV
d) SOW
Ans : (a) KSU
Explanation : Clearly, we observe that the first letter follow 3 letters ahead and second letter follow the 2 letters ahead and the third letter follow 2 letter ahead thus the missing term is KSU. Hence the answer is (a)



4. Which term comes next in the series : YEB, WFD, UHG, SKI,?
a) QOL
b) QGL
c) TOL
d) QNL
Ans : clearly we observe the following pattern :
1st letter : Y—(-2)—W—(-2)—U—(-2) —S—(-2) — (Q)
2nd letter : E—(+1) —F—(+2) —H—(+3) — K—(+4) — (0)
3rd letter : B—(+2) —D—(+3) —G—(+2) —I—(+3) — (L)
Thus , the missing term is QOL, hence the answer is (a).



5. Which term will replace the question mark in the series :
ABD, DGK, HMS, MTB, SBL, ?
a) ZKU
b) ZKW
c) ZAB
d) XKW
Ans : b) ZKW
Explanation : clearly the individual letter of the terms of the given series follow the pattern shown below :
1st letter : A—(+3) —D—(+4) —H—(+5) —M—(+6) —S—(+7) — (Z)
2nd letter : B—(+5) —G—(+6) —M—(+7) —T—(+8) —B—(+9) — (K)
3rd letter : D—(+7) —K—(+8) —S—(+9) —B—(+10) —L—(+11) — (W)
Thus, the missing term is ZKW. Hence, the answer is (b).



6. Which comes next in the series :R, U, X, A, D, ?
a) F
b) G
c) H
d) I
Ans : b) G
Explanation :  clearly we observe the following pattern :
R—(+3) —U—(+3) —X—(+3) —A—(+3) —D—(+3) — (G)
Thus, the missing term is G. Hence the answer is (b).



7. Which comes next in the series: T, R, P, N, L, ?, ?
a) J, G
b) J, H
c) K, H
d) K, I
Ans: b) J, H
Explanation : we clearly observe the following pattern :
T—(-2) —R—(-2) —P—(-2) —N—(-2) —L—(-2) — (J)—(-2) — (H)
Thus, the missing term is J,H. Hence the answer is (b).



8. Which comes next in the series:B, D, F, I, L, P, ?
a) R
b) S
c) T
d) U
Ans : c) T
Explanation : clearly we observe the following pattern :
B—(+2) —D—(+2) —F—(+3) —I—(+3) —L—(+4) —P—(+4) — (T)
Thus, the missing term is T. Hence the answer is (c).



9. Which comes next in the series: U, B, I, P, W, ?
a) D
b) F
c) Q
d) Z
Ans : a) D
Explanation : clearly we observe the following pattern :
U—(+7) —B—(+7) —I—(+7) —P—(+7) —W—(+7) — (D)
Thus, the missing term is D. Hence the answer is (a).



10. Which comes next in the series: H, I, K, N, ?
a) O
b) Q
c) R
d) S
Ans: c) R
Explanation : clearly we observe the following pattern :
H—(+1) —I—(+2) —K—(+3) —N—(+4) — (R)
Thus, the missing term is R.  Hence the answer is (c).
 

loading...